Om fotograf Göran Strand

Mitt namn är Göran Strand och jag jobbar som frilansfotograf med bas i Östersund. Jag har alltid haft en stor passion för fotografering och astronomi och har under många år förenat dessa två intressen.

Mina uppdrag som fotograf handlar om allt från porträtt och redaktionella bilder till reklam- och produktfoto samt evenemangsfoto. Utöver fotouppdrag håller jag även föreläsningar, workshops och deltar som fotoguide på fotoresor inom fotografi och astronomi. 

Många av mina bilder har publicerats av bland annat NASA’s Astronomy Picture Of the Day, SpaceWeather.com, National Geographic och flera andra nationella och internationella medier. Mitt filmmaterial har bland annat använts av Coldplay, Spitz Incorporated, Discovery Channel, SVT och flera andra webbaserade nyhetsmedier runt om i världen.

Sedan 2020 jobbar jag tillsammans med Nikon som Nikon Creator för deras nya spegellösa kamerasystem. Jag är också ambassadör hos Focus Nordic och Leofoto.

 

Utmärkelser

2013 och 2016 utsågs jag till Sveriges bäste astrofotograf av Svenska Astronomiska Sällskapet

2017 belönades jag med Carl Zetterströms minnesmedalj för jamtsk vitterhet av Jamtamotets bevarande.

2021 vann jag andra pris i världens största astrofototävling Astronomy Photographer of the Year.

2022 utsågs jag till Årets hembygdsstipendiat av Jämtland-Härjedalens Gille i Uppsala.

2022 tilldelades jag en Hedersutmärkelse av Per Stjernströms Kulturstiftelse för betydelsefull kulturgärning i länet.

Fotograf Göran Strand i Östersund

Frimärken

I november 2016 gav PostNord ut fem av mina norrskensbilder som frimärken. Samtliga bilder är tagna i Jämtland och på varje frimärke finns den geografiska koordinaten angiven där bilden togs. Arbetet med att ta fram dessa frimärken började redan 2014 och det var en fantastiskt kul process att få vara med om. Än idag får jag brev från samlare som önskar min signatur på dessa frimärken vilket känns fantastiskt hedrande.

Frimärke Norrsken Jämtland
Frimärke Norrsken Jämtland
Frimärke Norrsken Östersund
Frimärke Norrsken
Frimärke Norrsken natur

Böcker

Jag har gett ut två stycken böcker, den första, Jämtlandsnatt, gavs ut 2012 och Ljusår – ett år av ljus, kom ut 2016, utgivna av Jengel förlag i Östersund. Båda böckerna är fotoböcker där jag visar upp olika väderfenomen och ljusfenomen på himlen. I boken Ljusår – ett år av ljus, visar jag vad som händer på himlen under ett år. Boken är indelad i 4 kapitel, ett för varje årstid.

Jämtlandsnatt bok
Ljusår - Ett år av ljus

Partners

I januari 2020 flyttade jag in i nya och ändamålsanpassade lokaler på Furutorpsgatan 2 i Östersund tillsammans med mina ”partners in crime” Emelie Strand kommunikation och Nestorville Reklambyrå.

Från ett helt tomt skal hade vi  förmånen att tillsammans med Diös få skräddarsy allt – från golvlisterna i metall till stans fräckaste konferensrum och spotlightsen i det sex meter höga taket!

Under samma tak finns nu ett komplett erbjudande från foto och film till reklambyrå och copywriting/produktionsbyrå.

För ensam är inte stark.
”Strands” + Nestoville = Sant!

Strand Kommunikation

Emelie Strand har jobbat med kommunikation i drygt 20 år. På det stora bolagets inhouse-byrå, på den statliga myndighetens kommunikationsavdelning, på pr-byrån, på reklambyrån och sedan sju år tillbaka som egenföretagare. Titlarna har varierat men syftet har varit detsamma; att producera tydlig kommunikation med en utvald målgrupp. 

Emelie är en otroligt bred och kompetent copywriter vars styrka är att skapa en helhet av det som spretar och få intrycken att hänga ihop. Oavsett om det det gäller text för print eller sökmotoranpassad text för hemsidor.

Nestorville Reklambyrå

En komplett reklambyrå som levererar riktigt bra och effektiv grafisk form och kommunikation för alla kanaler. Vi skapar logotyper och grafiska profiler, bygger hemsidor och nyhetsbrev, designar appar, sköter och producerar innehåll till alla sociala kanaler, skapar rörlig grafik, producerar trycksaker, mässmaterial och fordonsdekor samt olika typer av illustrationer.

Vi jobbar efter en idé om att vara ”snabbare, smidigare och bättre”. Med hög engagemangsnivå försöker vi alltid överträffa våra kunders förväntningar, både gällande kvalitet och leveranstid. Vi tar inte på oss ett uppdrag med mindre än att vi vet att vi kan leverera något vi själva är stolta över och kan stå för.

Hos Nestorville hittar du Anders Nilsson, ägare, och Magnus Werme.