Om fotograf Göran Strand

Mitt namn är Göran Strand och jag jobbar som frilansfotograf med bas i Östersund. Jag har alltid haft en stor passion för fotografering och astronomi och har under många år förenat dessa två intressen.

Mina uppdrag som fotograf handlar om allt från porträtt och redaktionella bilder till reklam- och produktfoto samt evenemangsfoto. Utöver fotouppdrag håller jag även föreläsningar, workshops och deltar som fotoguide på fotoresor inom fotografi och astronomi. Läs mer om pågående projekt under sidan aktuellt.

Många av mina bilder har publicerats av bland annat NASA’s Astronomy Picture Of the Day, SpaceWeather.com, National Geographic och flera andra nationella och internationella medier. Mitt filmmaterial har bland annat använts av Coldplay, Spitz Incorporated, Discovery Channel, SVT och flera andra webbaserade nyhetsmedier runt om i världen.

2016 och 2013 utsågs jag till Sveriges bäste astrofotograf av Svenska Astronomiska Sällskapet.

Sedan 2020 jobbar jag tillsammans med Nikon som Z-Creator för deras nya spegellösa kamerasystem. Jag är också ambassadör hos Focus Nordic och Leofoto.

Fotograf Göran Strand i Östersund

Frimärken

I november 2016 gav PostNord ut fem av mina norrskensbilder som frimärken. Samtliga bilder är tagna i Jämtland och på varje frimärke finns den geografiska koordinaten angiven där bilden togs. Arbetet med att ta fram dessa frimärken började redan 2014 och det var en fantastiskt kul process att få vara med om. Än idag får jag brev från samlare som önskar min signatur på dessa frimärken vilket känns fantastiskt hedrande.

Frimärke Norrsken Jämtland
Frimärke Norrsken Jämtland
Frimärke Norrsken Östersund
Frimärke Norrsken
Frimärke Norrsken natur

Böcker

Jag har gett ut två stycken böcker, den första, Jämtlandsnatt, gavs ut 2012 och Ljusår – ett år av ljus, kom ut 2016, utgivna av Jengel förlag i Östersund. Båda böckerna är fotoböcker där jag visar upp olika väderfenomen och ljusfenomen på himlen. I boken Ljusår – ett år av ljus, visar jag vad som händer på himlen under ett år. Boken är indelad i 4 kapitel, ett för varje årstid.

Jämtlandsnatt bok
Ljusår bok