Förbiflygning över månen

Måne Arctura Östersund

Natten mellan den 27 och 28 juli 2019 var jag ute för att fotografera och filma månens uppgång bakom Arctura i Östersund. Min setup var två kameror, en Nikon D500 med mitt Nikon AF-S 600mm f/4 D IF-ED II  som filmade i 4K, samt min Nikon D850 med Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR och Nikon AF-S TC-20E III telekonverter för stillbilder. När man filmar i 4K med Nikon D500 får man en brännviddsförlängning på 2,25 gånger vilket gör att mitt 600mm objektiv får en brännvidd på 1 350mm.

Ett par minuter in i månuppgången såg jag ett mycket tunt moln i förhandsgranskningen på min kamera. Jag visste att himlen var klar bara några minuter innan så det var det som gjorde att jag hajade till. Några sekunder senare såg en liten blinkande ljus och insåg att det här var ett flygplan som flyger genom min bild. Jag tittade snabbt på LCD-skärmen på min Nikon D500 och kunde glatt konstatera att flygplanet fanns med i min bild, ibland har man helt enkelt tur.

Här är ett stillbild från min Nikon D850-kamera.

När jag kom hem undersökta jag lite mer om flygplanet som fanns med i bild. Det visade sig vara en Boeing 787 Dreamliner på väg från JFK i New York till Baku i Azerbajdzjan.

Här är en skärmdump från Flightradar24 som visar just denna flight. Nere till vänster i bild syns Östersund där jag befann mig vid tillfället. Jag mätte upp avståndet mellan mig och flygplanet till ca 200 km.

Här är en kort film som visar förbiflygning filmad med min Nikon D500. Under själva förbiflygningen visas filmen i realtid, i övrigt snabbspolar jag förloppet för att korta ner själva slutfilmen.